Пет начина да станете по-безопасен шофьор!

13/07/2020 0 Коментари

Участието в произшествие е най-лошият кошмар на всеки шофьор и нещо, за което всички се надяваме, че никога няма да се случи.

Въпреки това, колкото и да сте уверени във волана, винаги съществува риск, когато шофирате и дори най-добрите шофьори могат да правят грешки.

Затова сме събрали пет съвета как да шофираме по-безопасно.

 

Правилото от три секунди

Не искате да сте твърде близо до колата отпред, особено когато шофирате по магистралата, ще трябва да спирате рязко, това може да доведе до катастрофа. Придържайки се към правилото за три секунди, можете да сте сигурни, че пътувате на безопасно разстояние.

За да прецените минималното безопасно разстояние, изберете обект отстрани на пътя, като светилник или дърво и когато колата отпред премине този обект, започнете да броите секундите. Не трябва да минават по-малко от три секунди, преди да преминете същия обект.

 

Никога не пийте и шофирайте

Звучи очевидно и всички знаем, че не бива да караме след пиене, но си струва да повторим, тъй като дори само една напитка може да повлияе на преценката ви и да забави времето за реакция.

Консумацията на алкохол може да замъгли зрението ви и да забави времето ви за реакция и дори да не сте замесени в произшествие, това може да ви наложи с глоба , присъда затвор или забрана за шофиране. Казано по-просто, никога не си струва риска.

Внимавайте с коварните състояния

Лошото време може да ви изненада по всяко време и е важно да сте подготвени .Не забравяйте да проверите прогнозата преди дълги пътувания и да се подготвите съответно. Дайте си допълнително време, за да не бързате и да бъдете нащрек по всяко време. Лошите метеорологични условия могат да ограничат видимостта ви и да увеличат спирачния ви път, така че е важно да имате това предвид.

Неочакваните промени във времето могат да бъдат опасни. Мокрия път, потенциално ослепителни шофьори и да направи по-трудно да виждат пътната маркировка, така че дръжте слънчевите очила удобни и имайте предвид, че видимостта на други водачи може също да бъде намалена.

Бъдете внимателни и за останалите водачи на пътя.

Когато сте на път, не приемайте, че всеки е толкова разумен, колкото и вие.

Бъдете внимателни към другите автомобилисти и внимавайте за всяко опасно шофиране от други участници в движението.

Няколко неща, на които трябва да внимавате, са неизползването на индикатори, внезапното спиране или смяната на лентите, превишена скорост и завиване.

Дръжте колата си в изправно състояние.

Винаги е препоръчително да проверите колата си, за да се уверите, че всичко е в изправност, особено преди дълго пътуване или шофиране по автомагистралата.

Оставането на върха на поддръжката на вашия автомобил може драстично да намали вероятността от проблем по време на шофиране. Не само това, но може да ви помогне да избегнете нежелани глоби или механични такси.

Основните компоненти, които трябва да проверявате редовно, са вашите спирачки, светлини и нива на масло, както и налягането на въздуха и протектора на гумите ви. Не забравяйте да имате удобно ръководство, за да се обърнете внимание, когато става въпрос за правилното налягане и гумата на гумата. Удобен съвет е да поставите монета от 20p в протектора. Ако можете да видите границата на монетата, тогава гумите ви ще трябва да бъдат сменени!

Въпреки че няма начин да премахнете риска от участие в произшествие, надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да запазите вас и вашите колеги автомобилисти в безопасност по пътищата.


 


 

Коментар